Saber on és i què fa l’equip de comercials

És sabut que des de l'inici de la crisi els directius d'empresa han intentat combatre la caiguda de les vendes amb retallades i polítiques de racionalització de costos. Però les polítiques de màrqueting directe també s’han sotmès a revisió, perquè en aquest context la força de vendes és un factor crític de la facturació de moltes empreses.

És fàcil que en els sectors més tocats per la crisi els equips comercials manifestin frustració pel desgast d’anys venent poc i malament, però no tot és atribuïble a la desacceleració econòmica. En molts casos succeeix que el model comercial no respon als nous temps, perquè no s’ha canviat la mentalitat ni s’han actualitzat els recursos de treball dels comercials.

En situacions econòmiques difícils, sol ser aconsellable que les vendes es monitoritzin i que siguin més proactives; que es basin en aplicacions que permetin als venedors i als seus caps analitzar amb detall com es ven per, en conseqüència, realitzar les correccions que siguin oportunes i optimitzar les xarxes comercials. Actualment al mercat existeixen diverses eines fàcils d’utilitzar que faciliten informació contextualitzada sobre el procés de vendes. Algunes són aplicacions multiplataforma natives per a la majoria de dispositius mòbils del mercat, tauletes i telèfons intel·ligents, basades en el núvol.

Així doncs, pot invertir-se l’esquema tradicional segons el qual l’agent comercial reporta la seva activitat a través d’un aparell. La tendència és que sigui l’aparell el que realitzi un mesurament quantitatiu i qualitatiu de l’acció del venedor, enviant-li automàticament informes sobre la seva activitat setmanal i contribuint a identificar pautes per guanyar eficàcia i millorar resultats.

Si tens dubtes en aquest terreny, pots adreçar-te al departament TIC de Cambra de Barcelona, els professionals del qual t’informaran sobre subvencions per a la innovació comercial de la teva empresa.