Blockchain: una tecnologia transformadora

El concepte blockchain -traduïble com a ‘cadena de blocs’- fa referència a un nou sistema descentralitzat de transmissió d’informació que està canviant radicalment la forma tradicional d’entendre el món digital i els negocis.

Gràcies a una sofisticada codificació, aquesta tecnologia permet transferir dades digitals de forma completament segura i sense la necessitat de cap intermediari centralitzat que identifiqui i certifiqui la informació, ja que aquesta es troba distribuïda en diversos nodes -participants de la cadena- independents que la registren i validen. La informació viatja encriptada, no pot ser mai esborrada i, en cas de produir-se una caiguda de la xarxa, difícilment es perdria.

Un dels usos més coneguts derivats del blockchain és el bitcoin o moneda virtual, però les seves aplicacions inclouen àrees que van més enllà de les transaccions financeres, com per exemple l’administració pública o l’internet de les coses.

Un altre gran potencial a tenir en compte són els anomenats contractes intel·ligents, acords i transaccions que poden ser realitzats sense haver de revelar informació confidencial entre les dues parts.

Si tens expectatives en aquest terreny, pots adreçar-te al departament TIC de Cambra de Barcelona, els professionals del qual t’informaran sobre possibilitats d’oferir-te suport per a la innovació, així com sobre la convocatòria d’ajuts del Programa InnoCámaras cofinançat per la Camara de España i pels Fons FEDER.