Alemanya: líder mundial en fires internacionals

Amb un total de 150 fires anuals que superen el 50% d’expositors i visitants estrangers, Alemanya destaca per ser un dels principals organitzadors de fires internacionals, moltes d’elles líders a nivell mundial.

La presència de clients, distribuïdors i proveïdors provinents d’arreu del món i la projecció internacional que se’n deriva fa recomanable la presència d’aquelles empreses que desitgin fer un pas endavant en la seva estratègia d’internacionalització, independentment del sector al que es dediquin.

El mapa de fires a Alemanya és molt variat i heterogeni. Es poden definir tres categories en funció de la seva mida i els àmbits d’activitat als quals es dirigeixen:

1- Fires molt grans que abasten tota una àrea d’activitat amb els seus sectors, subsectors i indústries auxiliars, com ara les fires ‘Anuga’ i ‘Medica’.

2- Fires centrades en un únic sector, com la ‘Buchmesse’ i la ‘Musikmesse’.

3- Fires creades per donar resposta a les necessitats d’un nínxol o segment de mercat concret, com per exemple les fires ‘ISPO’ i ‘Outdoor’.

Per tal que la participació a qualsevol d’aquestes fires resulti exitosa és imprescindible preparar-la amb prou temps i disposar dels recursos econòmics necessaris. Caldrà també decidir quin tipus de fira resulta més convenient en funció dels objectius plantejats per l’empresa.

La Cambra de Barcelona organitza des de fa anys la participació agrupada d’empreses a ’Compamed’, fira especialitzada en novetats i tendències del sector mèdic d'àmbit internacional que s'organitza el darrer trimestre de cada any a Düsseldorf.