El nou codi duaner europeu simplifica la normativa duanera

El nou codi duaner de la UE és el nou reglament marc que estableix les normes i els procediments duaners de tota la Unió Europea. Té com a objectius principals simplificar i agilitzar els despatxos de duana perquè els productes arribin als consumidors de manera més ràpida i econòmica, oferir als consumidors una millor protecció contra els productes o mercaderies que no respectin els criteris europeus ambientals, de salut i de seguretat, i millorar la col·laboració entre les administracions duaneres gràcies als nous sistemes informàtics. 

Única al món, la Unió duanera és una de les bases de la Unió Europea, imprescindible pel bon funcionament del mercat únic. Gràcies a l’aplicació de la mateixa normativa en matèria de protecció dels consumidors i dels mateixos aranzels a les fronteres exteriors per part de les autoritats duaneres dels estats membres, les mercaderies poden circular lliurement a l’interior de la Unió.

El nou codi duaner ha d’estar plenament operatiu a finals del 2020. Durant el període transitori la nova normativa s’aplicarà mitjançant els sistemes informàtics existents i, en alguns casos, mitjançant formularis en paper. Per a més informació, accediu als nostres serveis d’Informes Duaners.