Cinc sectors que creen ocupació

Seguint la tendència ja iniciada, els pronòstics apunten que turisme, enginyeria, TIC, distribució i comerç i logística són en el grup de sectors que més ocupació crearan el 2018. Factors com l’augment del consum intern, la mobilitat del turisme i les condicions geopolítiques, expliquen la importància que tindran aquestes activitats en la creació de nous llocs de treball.

Diversos experts també indiquen que l’adquisició de competències digitals està esdevenint un requisit indispensable en molts perfils professionals qualificats -sobretot els vinculats amb la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques-, però també en aquells menys qualificats. El valor creixent del big data, el comerç online o l’internet de les coses exemplifica la transformació tecnològica que experimenta l’àmbit laboral i posa de manifest la necessitat d’incorporar més perfils tecnològics a les empreses per tal de donar resposta a aquest canvi.

Les tendències apunten que l'increment de les compres en línia provoca un ressorgiment del sector de la logística, on es creen noves posicions, cosa que també succeeix en el sector financer, sanitat i consum. En aquest últim creix l'àrea d'alimentació, mentre que, en sanitat, tant el sector com els clients exigeixen una especialització molt completa dels professionals que es demanen.

Els informes, finalment, assenyalen un augment notable de la recerca de persones que comptin amb experiència internacional per als nous llocs, sense deixar de banda el domini d'idiomes, un requisit ja indispensable en qualsevol procés de selecció.

La Cambra de Barcelona impulsa el Programa InnoCámaras amb la col·laboració dels Fons FEDER (Una manera de fer Europa) i de Cámara de España. En una primera fase, les PIMEs reben un assessorament individualitzat gratuït per diagnosticar àrees prioritàries de millora i elaborar recomanacions d’innovació de producte/servei, procés de producció, mètode de comercialització o gestió empresarial, posant les bases a un pla d’innovació per al seu negoci. Llavors, les empreses poden accedir a la fase 2 del Programa per optar a ajuts econòmics molt rellevants a la implantació d’innovació i competitivitat.