L’Aeroport de Barcelona, el primer en tràfic origen-destinació d'Europa

El sector aeri es recupera dels estralls de la Covid-19 i mostra una tendència positiva de cara aquests propers mesos d’estiu. Així es constata a l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona - El Prat on la xifra de places disponibles ja és de quasi 17 milions, el que representa un 85% del total de places que hi havia en oferta l’estiu del 2019. A més, l’aeroport compta amb la gestió de 83 companyies aèries que ofereixen servei a 198 destinacions, 48 de les quals són intercontinentals. De fet, el nombre de connexions intercontinentals és pràcticament idèntic a la del 2019, quan hi havia operatives 49.

En aquest sentit, les xifres també afirmen que l’Aeroport de Barcelona és el primer aeroport europeu en passatgers origen-destinació durant el període abril 2021 - abril 2022 després d’assolir els 11 milions de passatgers. Una xifra que demostra la fortalesa de Barcelona a nivell europeu i que situa la infraestructura per davant de Londres Heathrow, amb 10,9 milions de passatgers, o Madrid Barajas, amb 10,5 milions. No obstant això, si es compara el mateix segment de tràfic aeri a nivell de ciutat, Barcelona, en el mateix període, se situa en la 6a posició per darrera de Londres, Moscou, París, Istanbul i Milà. El motiu d’aquest descens de posició es deu a què aquestes ciutats disposen de varis aeroports. 

Amb tot, si s’analitza el nombre de passatgers totals acumulats en el període gener-juny 2022, l’aeroport de Barcelona ha tancat el mes de juny assolint la xifra de 17,7 milions de passatges, un 28% per sota dels nivells assolits durant el mateix període del 2019, segons dades d’AENA.


Canadà i els EUA contribueixen a l’impuls de la recuperació de l’activitat intercontinental

La principal recuperació d’aquest estiu a nivell intercontinental són les connexions amb el continent nord-americà, on destaquen els Estats Units d’Amèrica amb 533.166 places i el Canadà amb 131.687 places. Unes xifres que evidencien una forta recuperació de l’oferta disponible respecte a l’estiu del 2019, amb percentatges de recuperació del 76% i el 85%, respectivament.

Concretament, la bona recuperació del mercat estatunidenc es deu a les connexions de: Atlanta (Delta), Washington (United), Boston, Los Angeles i San Francisco (Level), Chicago i Philadelphia (American); mentre que la del canadenc a: Toronto (Westjet, Air Canada i Air Transat) i Montreal (Air Canada i Air Transat).

Tanmateix, la recuperació internacional també es percep més enllà del mercat americà. D’aquesta manera, el mercat oriental destaca amb les connexions a Riyad i Jeddah, amb dos freqüències setmanals, operades per Saudia; el mercat sud-americà, amb Punta Cana i Cancún, amb dos i una freqüència setmanals, respectivament, operades per Iberojet i Evelop; i el mercat asiàtic amb la recuperació del trajecte Seül-Barcelona, operada per Asiana, amb dues freqüències setmanals, i Korean, amb tres freqüències setmanals. 

Tot i això, no es preveuen uns mesos fàcils per a les companyies aèries europees, ja que, segons dades de l’associació internacional d’empreses del transport aeri -IATA-, no s'espera una recuperació de la rendibilitat de les companyies europees fins al 2023. Així mateix, es preveu un estiu complicat a causa de les reivindicacions laborals i vagues previstes en diferents companyies i en el control aeri, les quals podrien afectar a l’operativa prevista. De fet, cal tenir en compte, que a diferència de les companyies aèries nord-americanes, les organitzacions europees han patit molts més tancaments i restriccions per operar a causa de la pandèmia de la Covid-19.


Sostenibilitat de l’aviació: reducció del 55% de les emissions de l’aviació al 2030

La Comissió Europea va presentar el juliol del 2021 el paquet Fit for 55, marcant el full de ruta cap a la reducció del 55% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle per al 2030. Una important aposta decisiva d'un ambiciós procés regulador, essencial per aconseguir aquest objectiu.

De fet, seguint la mateixa línia, la Comissió Europea ha creat l'Aliança per a una Aviació de Zero Emissions, la qual estableix com a objectiu preparar l'ecosistema de l'aviació per a la posada en marxa d'aeronaus elèctriques i propulsades per hidrogen, i garantir així que el transport aeri a Europa contribueixi ja a assolir els objectius climàtics d'Europa per 2050. L’esmentada aliança reunirà representants de fabricants d'aeronaus, companyies aèries, ens aeroportuaris, companyies energètiques i proveïdors de combustible, agències de normalització i certificació, grups d'interès per a passatgers i per al medi ambient, i òrgans reguladors.

Aquestes i altres dades s’inclouen en el número 43 de l’Observatori de Tràfic Aeri de Barcelona