President del Consell de l’Alt Penedès: Sr. Ferran Andreu Escofet

Membres del Consell d’empreses de l’Alt Penedès

Sr. Ferran Andreu Escofet - NOUGLOBAL ADVICE SL

Seu de la Cambra de l’Alt Penedès

Plaça de l'Estació, 2 baixos
08720 Vilafranca del Penedès
Tel.: 934 169 300 - ext. 1039
altpenedes@cambrabcn.cat

Municipis de la demarcació de la Cambra de l’Alt Penedès

Avinyonet del Penedès
Les Cabanyes
Castellet i la Gornal
Castellví de la Marca
Font-Rubí
Gelida
La Granada
Mediona
Olèrdola
Olesa de Bonesvalls
Pacs del Penedès
El Pla del Penedès
Pontons
Puigdàlber
Sant Cugat Sesgarrigues
Sant Llorenç d'Hortons
Sant Martí Sarroca
Sant Pere de Riudebitlles
Sant Quinti de Mediona
Sant Sadurní d'Anoia
Santa Fe del Penedès
Santa Margarida i Els Monjos
Subirats
Torrelavit
Torrelles de Foix
Vilafranca del Penedès
Vilobí del Penedès

Informació econòmica

La comarca de l’Alt Penedès té una superfície de 592,7 km2, el 7,7% de la superfície de la demarcació de Barcelona, i està integrada per 27 municipis. Vilafranca del Penedès n’és la capital.

A finals del 2021 la comarca comptabilitzava 3.259 empreses (comptes de cotització), un 2,7% més respecte a l’any anterior i l’1,9% de les empreses de la demarcació de Barcelona.

El nombre total de llocs de treball (afiliacions a la Seguretat Social segons seu de l'empresa al règim general i al règim especial de treballadors autònoms) a la comarca va augmentar un 2,9% el 31 de desembre de 2021 respecte a l’any anterior fins als 41.666, la xifra més elevada des de desembre de 2008. 

Segons règim d’afiliació, el 81% són assalariats i el 19% autònoms. Quant a la grandària de l’empresa, el 52% dels assalariats es troben a empreses de fins a 50 treballadors, el 29% a empreses de 51 a 250 treballadores i el 19% a empreses de més de 250 treballadors. La dimensió mitjana és de 10,4 treballadors assalariats per empresa, per sota dels 12,5 del conjunt de la demarcació de Barcelona.

Pel que fa als sectors econòmics, la indústria aplega el 28% dels llocs de treball (assalariats i autònoms) de la comarca, molt per sobre del 13,5% de la mitjana de la demarcació de Barcelona. El pes de les empreses de la construcció (6,9%) i l’agricultura (1,9%) són també superiors a la mitjana de la demarcació (5,6% i 0,3% respectivament). Els serveis, per contra, presenten un pes molt més reduït al del conjunt de la demarcació (63,3% respecte el 80,6%). 

Segons la base de dades SABI (Sistema d’Anàlisi de Balanços Ibèrics), el 84% de les 50 empreses líders en facturació de l’Alt Penedès el 2019-2020 són exportadores i/o importadores, i el 20% d’aquestes s’ubiquen a Vilafranca del Penedès. L’empresa amb un major volum de facturació és la Farinera Vilafranquin, empresa de fabricació de productes de molineria. La segona, tercera, cinquena i sisena posicions les ocupa empreses relacionades amb l’elaboració de vins i caves, un dels pilars econòmics de la comarca, com són Freixenet, Codorniu i Miguel Torres. Casa Ametller ocupa la quarta posició.

Informe trimestral del teixit empresarial i mercat de treball a l’Alt Penedès

L’activitat de la Cambra territorial de l'Alt Penedès

Les segones jornades d'Economia del Garraf i l'Alt Penedès van centrar el seu focus en els reptes energètics que afronten les dues comarques. Aquí pots visionar les principals conclusions que va aportar l'equip de ponents.

L'esdeveniment compta amb l'organització de la Cambra territorial de l'Alt Penedès, la Cambra territorial del Garraf, la Federació Empresarial del Gran Penedès i NODE Garraf.