President del Consell de l’Alt Penedès: Sr. Ramon Giró i Gramona

Membres del Consell d’empreses de l’Alt Penedès

Sr. Ramon Giró i Gramona - JAUME GIRÓ I GIRÓ, SL

Sr. Fèlix Galimany i Bolet - COVIDES, SCCP

Sra. Maite Esteve - VINS EL CEP, SL

Sr. Joan Comes - CORAL TRANSPORT & STOCKS, SL

Sr. Pere Mateu i Munné - TIMBRATS ESTERO, SL

Seu de la Cambra de l’Alt Penedès

Plaça de l'Estació, 2 baixos
08720 Vilafranca del Penedès
Tel.: 902 448 448 - ext. 1039
altpenedes@cambrabcn.cat

Municipis de la demarcació de la Cambra de l’Alt Penedès

Avinyonet del Penedès
Les Cabanyes
Castellet i la Gornal
Castellví de la Marca
Font-Rubí
Gelida
La Granada
Mediona
Olèrdola
Olesa de Bonesvalls
Pacs del Penedès
El Pla del Penedès
Pontons
Puigdàlber
Sant Cugat Sesgarrigues
Sant Llorenç d'Hortons
Sant Martí Sarroca
Sant Pere de Riudebitlles
Sant Quinti de Mediona
Sant Sadurní d'Anoia
Santa Fe del Penedès
Santa Margarida i Els Monjos
Subirats
Torrelavit
Torrelles de Foix
Vilafranca del Penedès
Vilobí del Penedès

Informació econòmica

La comarca de l’Alt Penedès té una superfície de 592,7 km2, el 7,7% de la superfície de la província de Barcelona, i està integrada per 27 municipis. Vilafranca del Penedès n’és la capital.

El nombre d’empreses a la comarca a final de 2014 és de 3.286, l’1,9% del total provincial.

Interanualment, es dóna un lleuger augment de l’1,8%, el segon més moderat juntament amb el Barcelonès, però que representa el primer increment des de l’any 2007.

L’estructura empresarial està dominada per la petita empresa i, especialment, la microempresa: el 76,4% de les empreses tenen menys de 5 treballadors, el 20,9% entre 6 i 59, el 2,5% entre 51 i 250 i el 0,2% més de 250. La dimensió mitjana és de 8,2 treballadors per empresa, dimensió inferior al 10,2% de la província.

El sector de la industria aplega el 18,2% de les empreses de la comarca, molt per sobre del 10,5% de la mitjana provincial, i en aquest hi destaca la fabricació de begudes que comprèn el 50% de les empreses del sector de la província. El pes de les empreses de construcció (8,7%) i agricultura (1,3%) són també superiors a la mitjana provincial (7,8% i 0,4% respectivament).

Els serveis, per contra, presenten un pes molt més reduït al provincial (71,8% respecte el 81,3%). La variació interanual mostra un notable augment d’empreses en la indústria (4,7%), i més moderat en els serveis (1,7%), mentre que la construcció segueix registrant pèrdues, però menys acusades (-3,4%). El 41,4% de les empreses es troben a Vilafranca del Penedès i el 12,8% a Sant Sadurní d’Anoia.

Segons la base de dades SABI (Sistema d’Anàlisi de Balanços Ibèrics), el 67% de les 200 empreses líders en facturació de l’Alt Penedès el 2013 són empreses exportadores i/o importadores. Entre les deu empreses amb més facturació hi ha empreses d’elaboració de vins i caves, un dels pilars econòmics de la comarca, com Freixenet, Codorniu, Miguel Torres, Castellblanch i Segura Viudas. La segona posició l’ocupa una empresa de fabricació de productes de molineria: Farinera Vilafranquin.

Recull estadístic de l’Alt Penedès