President del Consell del Berguedà: Sra. Mercè Sallés Corominas

Membres del Consell d’empreses del Berguedà

Sra. Mercè Sallés Corominas - TRANSVINYOTS, SL

Seu de la Cambra del Berguedà

C/ Rafael Casanova, 6
08600 Berga
Tel.: 934 169 300 - ext. 1032
bergueda@cambrabcn.cat

Municipis de la demarcació de la Cambra del Berguedà

Avià
Bagà
Berga
Borredà
Capolat
Cardona
Casserres
Castell de l'Areny
Castellar de N'Hug
Castellar del Riu
Cercs
L’Espunyola
Fígols
Gironella
Gisclareny
Guardiola de Berguedà
Montclar
Montmajor
La Nou de Berguedà
Olvan
La Pobla de Lillet
Puig-Reig
La Quar
Sagàs
Saldes
Sant Jaume de Frontanyà
Sant Júlia Cerdanyola
Santa Maria de Merlès
Vallcebre
Vilada
Viver i Serrateix

Informació econòmica

La comarca del Berguedà està integrada per 31 municipis, 30 dels quals pertanyen a la demarcació de Barcelona i 1 a la de Lleida. Berga n’és la capital. La seva superfície és de 1.185,2 km2 (de 1.129 km2 si s’exclou el municipi que pertany a la demarcació de Lleida), el 14,6% de la superfície de la demarcació de Barcelona.

A finals del 2021 la comarca comptabilitzava 1.247 empreses (comptes de cotització), un 3,8% més respecte a l’any anterior i el 0,7% de les empreses de la demarcació de Barcelona.

El nombre total de llocs de treball (afiliacions a la Seguretat Social segons seu de l'empresa al règim general i al règim especial de treballadors autònoms) a la comarca va augmentar un 5,6% el 31 de desembre de 2021 respecte a l’any anterior fins als 11.507, la xifra més elevada per a un mes de desembre des del 2008. 

Segons règim d’afiliació, el 70% són assalariats i el 30% autònoms. Quant a la grandària de l’empresa, el 73% dels assalariats es troben a empreses de fins a 50 treballadors, el 17% a empreses de 51 a 250 treballadores i el 10% a empreses de més de 250 treballadors. La dimensió mitjana és de 6,5 treballadors assalariats per empresa, gairebé la meitat que la mitjana del conjunt de la demarcació de Barcelona (12,5).

Pel que fa als sectors econòmics, el sector primari aplega el 5,2% dels llocs de treball (assalariats i autònoms) de la comarca i la construcció el 10,4%, ambdós percentatges el més elevats entre totes les comarques de la demarcació (força per sobre de la mitjana provincial, el 0,3% i el 5,6%, respectivament). La indústria concentra el 18,8% dels llocs de treball, per sobre del 13,5% del conjunt de la demarcació. Els serveis, per contra, presenten un pes molt més reduït a la mitjana del conjunt de la demarcació (65,6% respecte el 80,6%).

Segons la base de dades SABI (Sistema d’Anàlisi de Balanços Ibèrics), el 56% de les 50 principals empreses segons facturació del Berguedà el 2019-2020 realitzen alguna activitat de comerç exterior (exportacions i/o importacions) i el 40% d’aquestes s’ubiquen a Berga. La principal empresa és Catalana de Pinsos (dedicada al comerç de cereals i aliments per a animals), li segueix Montajes Rus (reparació i muntatge d’equips de mineria i de plantes industrials), a continuació li segueixen: transformadora 21 (fabricació de carrosseries per a vehicles de motor, ambulàncies, vehicles funeraris i policials), Serradora Boix (fabricació d’envasos i embalatges de fusta) i comercial Peralba (comerç a l’engròs d’una varietat de productes de ferreteria, lampisteria i calefacció...).

Informe trimestral del teixit empresarial i mercat de treball al Berguedà