Aprèn a prevenir i gestionar situacions d'assetjament a la feina

Assetjament sexual, assetjament per raó de sexe i assetjament laboral

Quan?

Data inici:  Data fi:  Hora inici:  Dia de la setmana: 
Veure calendari complert
A on?

CTECHLAND - COMPETÈNCIES TECNOLÒGIQUES

C RIVADENEYRA 6 PL 2 (PLAÇA CATALUNYA) 08002 BARCELONA

Quant dura?
10Hores
Destinataris
Curs adreçat a personal de gerència, direcció i gestió de recursos humans d'empreses i institucions, agents d'igualtat, representants sindicals, membres de comissions d’igualtat i de seguretat i salut, i en general, qualsevol persona interessada en aprendre sobre igualtat d'oportunitats i tracte entre dones i homes.
Preu
  • 400 €
  • IVA Exempt
Objectius
Tenir un protocol d’assetjament laboral és una obligació per totes les empreses, independentment de la mida de la seva plantilla. Tant important és tenir-lo com saber com actuar i quins passos seguir si es dona una situació de possible assetjament. Formació molt pràctica per estar preparats per reconèixer, respondre i actuar davant de possibles casos d’assetjament sexual o per raó de sexe a l’empresa.
Programa

PRIMERA SESSIÓ (4H)

                     Marc normatiu i conceptual de l’assetjament sexual, assetjament per raó de sexe. Diferències i relació amb l’assetjament laboral: Aquesta sessió pretén assolir coneixements bàsics sobre les desigualtats estructurals entre dones i homes i sobre per què es verifiquen situacions d’assetjament a la feina. Seguidament assolir coneixements del marc normatiu bàsic que emmarca el context laboral en relació amb les manifestacions de la violència contra les dones. Es tractaran les dimensions de l’assetjament sexual i per raó de sexe com a formes de discriminació, com a violència masclista i com a risc laboral.

 

           Àmbits normatius i de funcionament rellevants per la persona de referència en relació als Plans d’Igualtat, Protocols d’assetjament i altres mesures d’igualtat, així com les respostes judicials vinculades a l’assetjament sexual i per raó de sexe.: En aquesta sessió es definiran eines com el protocol i altres mesures preventives, i es descriuran les funcions de la figura de la persona de referència i de la resta d’actors implicats en la implementació d’un protocol. També es tractarà la importància de l’organització del treball en la prevenció de l’assetjament. Finalment, es revisarà la jurisprudència o respostes judicials en la matèria.

 

SEGONA SESSIÓ (6H)

§  l     Bloc 1:

  Aprofundiment en l’estructura psicològica i les bases de la conducta d’assetjament.

  Característiques psicosocials de la persona assetjadora i de la persona que és víctima d’aquest tipus de situacions.

 Riscos psicosocials i conseqüències mèdiques i psicològiques.

§          Bloc 2:

 Vies de resolució interna i externa.

 Aspectes de funcionament de les comissions d’investigacions davant d’aquest tipus de situacions.

  Aspectes ètics i garanties.

  Prevenció i abordatge de les situacions d’assetjament.

  La persona de referència.

§          Bloc 3:

 Tècniques d’entrevista i recollida d’informació.

Treball sobre casos pràctics reals.

 Simulació d’entrevistes.

o   Integració dels continguts del curs i resolució de dubtes.


        PROFESSORAT:

      Lorena Garrido Jiménez: Professora de la Facultat de Dret i Investigadora del Grup Antígona de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Especialista en violències masclistes.

       Sergio Mora Montserrat: Doctor en Psicologia. Acreditat com expert en Psicologia jurídica i forense. Co-director de BAMA Psicologia i professor universitari.


Altres convocatòries obertes