
L’accés al mercat de treball per part de les noves generacions ha implicat un canvi de mentalitat en les empreses. Els departaments de Recursos Humans han de tenir en compte i saber valorar les característiques diferencials dels joves en comparació amb les generacions anteriors. Els experts apunten que els primers solen disposar d’una formació acadèmica més àmplia i subratllen que són natius digitals.
També apunten que els joves mostren una actitud diferenciada envers la feina, atorgant especial importància a aquells aspectes relacionats amb el clima laboral. Per tal que les empreses aconsegueixin captar i retenir nou talent és necessari, per tant, garantir un nivell elevat de satisfacció entre els treballadors a través d’una bona política de retribucions, desenvolupament professional, conciliació, valors corporatius, entorn físic i estils de direcció, entre d’altres.
Les enquestes de clima laboral solen ser eines útils per mesurar i valorar col·lectivament els nivells de satisfacció de la plantilla. La seva posada en marxa respon a tres etapes:
1- Acord del contingut i la forma de l’enquesta amb l’equip directiu.
2- Ús d’eines tecnològiques que en facilitin la realització de manera ràpida, eficient, anònima i confidencial.
3- Presentació dels resultats i llistat de mesures per corregir aspectes millorables.
El Postgrau en relacions laborals i gestió de persones de la Cambra de Barcelona ofereix formació i recursos sobre aquesta temàtica però va molt més enllà, oferint formació integral als professionals encarregats de gestionar persones i de dissenyar l'estratègia de recursos humans d’una Pime. Les persones que accedeixen al programa sense titulació universitària obtenen un Certificat d'especialització, acreditat per la Uvic-UCC.