La crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha fet reaccionar a la Unió Europea amb el major programa d’ajut directe als seus estats membres. L’economia espanyola i catalana tenen una oportunitat històrica per transformar-se i adaptar-se als reptes del futur. Des de la Cambra de Barcelona ajudem a les empreses a accedir a aquests fons.

Per tal d’agilitzar i facilitar les inversions en projectes de transformació, s’han dissenyat els següents mecanismes:

Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE)

És una nova forma de col·laboració publicoprivada per identificar projectes tractors per a l’economia. Els projectes que siguin considerats PERTE seran supervisats directament pel Consell de Ministres ja que estan considerats estratègics i d’alta importància.

Característiques dels PERTE:

  • Contribució significativa al desenvolupament i transformació de l’economia
  • Col·laboració de diferents agents econòmics
  • Intensius en innovació o d’alt valor afegit
  • Afavoreixen la integració i creixement de les petites i mitjanes empreses
  • En línia amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’economia espanyola

Convocatòries i manifestacions d’interès

Els diferents ministeris estan obrint manifestacions d’interès (MDI) per a que els diferents agents econòmics puguin presentar els seus projectes de transformació i resiliència. Aquestes MDI són elements consultius que permeten als ministeris identificar projectes tractors relacionats amb un cert àmbit, com per exemple, l’hidrogen verd, la despoblació o la connectivitat 5G arreu del territori.

Presentar un projecte a aquest mecanisme consultiu no és sinònim de presentar el projecte a una convocatòria concreta. Tampoc és obligatori per obtenir finançament en futures convocatòries.

Accés a convocatòries

Per tal de facilitar l’accés a convocatòries i manifestacions d’interès, s’ha habilitat un portal web de la Cámara de España on es recullen totes les possibilitats de finançament i MDI relacionades amb els fons Next Generation EU.

Accés a la plataforma cameral de convocatòries:

https://objetivotransformacion.camara.es/convocatorias

Documentació d’interès:

https://objetivotransformacion.camara.es/documentacion-de-interes