Desxifrant els fons Next Generation EU: L’aprovat d’Europa, un impacte en les Pimes

El passat 16 de juny, la Comissió Europea (CE) va donar llum verda al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) presentat a les autoritats europees per poder accedir als fons de recuperació coneguts com a Next Generation EU. Concretament, proposa un conjunt de 110 inversions i 102 reformes que guiaran l’execució de 69.500M€ entre el 2021 i 2026. Durant la seva visita a Madrid, la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, va apuntar que la posta en marxa d’aquest pla “transformarà l’economia espanyola per fer-la més verda, digital i resilient”. Tant la sostenibilitat com afavorir i impulsar la transformació digital eren criteris indispensables per a la aprovació del pla; i així ho constata la Comissió en el seu informe on s’indica que el  “pla d’Espanya dedica el 28% de la seva assignació total a la transició digital” i “el 40% a mesures de suport als objectius climàtics”.

Juntament amb l’aprovació del pla, es va anunciar l’arribada aquest mateix any, segurament durant l’estiu,  d’una primera remesa de 19.000M€, un 28%, del total de recursos que gestionarà el pla. Principalment aquests recursos aniran destinats a projectes de Pimes i autònoms, especialment en aspectes de digitalització amb l’impuls de diferents estratègies relacionades com ara España Nación Emprendedora, España Digital 2025 o el Digital Toolkit.

Les Pimes i autònoms són de gran importància en el teixit productiu i en la creació d’ocupació. És per aquest motiu que des de la Cambra s’ha fet molt d’èmfasi en el fet d’assegurar que els recursos arribin a totes les empreses, especialment a les Pimes i autònoms, i així és recull en el Pla de Recuperació. De les 10 polítiques tractores del Pla, la cinquena, i la que està dotada amb més recursos (23,1%), està dedicada a la modernització i digitalització del teixit industrial i de la Pime, la recuperació del turisme i l’impuls a l’emprenedoria. En aquesta política es recullen inversions en digitalització de les Pimes, suport al petit comerç per potenciar la seva quota de mercat impulsant l’eCommerce, la ciberseguretat, la millora de la connectivitat tant de Pimes com de col·lectius vulnerables i la formació de la població en competències digitals.

Encara no és coneixen els detalls de les convocatòries per a la digitalització, però si l’objectiu és arribar a més d’1 milió, vol dir que ara és el moment de començar a dibuixar els plans de digitalització de les nostres empreses.